Stiftelsen Göteborgs Welanderhem bildades den 12 maj 1919. Stiftare var skeppsredaren Dan Broström, advokaten Henrik Almstrand, expeditören Axel Dahlström, fru Gertrud Gallander och doktorn Gösta Åhman.
Vid 1936 års riksdag fastställdes nya grunder för statsbidrag till vissa grenar av den slutna sjukvården. Dessa grunder medförde, att kostnaderna för stiftelsens verksamhet kom att bestridas av statsmedel, i den mån donationsmedel icke räckte till. I anslutning härtill förbehöll sig staten visst inflytande i stitelsen liksom i ledning för övrig welanderhemsvård.
Stiftelsens ändamål var ursprungligen att övertaga ett av doktorn Gösta Åhman grundat barnhem och att därtill hörande tillgångar bereda konstnadsfri vård åt barn med medfödd eller i späd ålder förvärvad syfilis. Med anledning av för nämnda ändamål sjunkade vårdbehov centraliserades welandershemsvården för hela riket till ett enda hem och stiftelsen fick därför från och med den 1 Juli 1941 ändra sitt ändamål att avse vård åt huvudsakligen barn, lidande av reumatisk sjukdom. Samtidigt därmed ändrades stiftelsens namn till "Stiftelsen Broströmska Sjukhemmet för barn".
Den 19 december 1958 godkännde Kungl. Maj:t ändring av stadgarna för att stiftelsen Broströmska sjukhemmet för barn. Därigenom möjliggjordes att stiftelsen kunde med dåvarande sjukhusdirektionen träffa avtal om direktionens förhyrande av sjukhemmet för vård av CP-barn.
Den 28 oktober 1969 beslöt statsfullmäktige att Stiftelsen, som skall ha benämningen "Stiftelsen Broströmska sjukhemmets donationer" har till ändamål att använda avkastningen av stiftelsens återstående tillgångar, sedan en tiondel av avkastningen årligen lagts till kapitalet, till nytta för fysiskt eller psykiskt handikappade barn.